Kuchnia Radia 90: Ciasto migdałowe. Można dodać lody….
To jest słodkość zwana ciastem pielgrzyma, znajdziecie je też pod nazwą Tarta de Santiago. Pochodzi z Hiszpanii, spotykana jest we wszystkich miejscowościach na szlaku pielgrzymki do Santiago de Compostela. Bez mąki, za to ze zmielonymi migdałami. Z gałką lodów idealny deser na niedzielę.

To nie jest zwykłe ciasto, przy pierwszej próbie pieczenia, świetnie wyszło, ale nie dało się go pokroić na kawałki, zamiast tego nakładaliśmy je łyżką. Smak wynagradza to, że ciasto się rozpada. Smakuje obłędnie, choć można dać mniej cukru niż w wersji oryginalnej. Przepis poniżej:
Potrzebujemy:
3 jajka, 150 g cukru, cytryna, 1/2 łyżeczki cynamonu, 150 g mielonych migdałów.
Jajka ubijamy na pianę z cukrem, dodać skórkę otartą z cytryny i cynamon.
Do jednolitej masy teraz wsypujemy migdały, trzeba to delikatnie wymieszać warzechą lub mikserem, ale na niskich obrotach. Tak przygotowane ciasto wlewamy do małej tortownicy o średnicy około 23 cm. Piekarnik nagrzać do 150 stopni, wstawić i piec do suchego patyczka, około 35- 40 minut.

Ciasto trochę wyrosło ponad brzeg formy, ale chrupka skórka cieszyła się dużym wzięciem u domowników
Bardzo łatwo się je robi, jest wilgotne, słodkie i takie w sam raz:) Można podać z gałką lodów!
Smacznego!
Czytaj także: