Kuchnia Radia 90: Zdrowsza wersja na tłusty czwartek? Wypróbuj pączki z piekarnika
Szukasz zdrowszego przepisu na pączki? Idealnie trafiłeś. Dziś w radiowej kuchni przepis na pieczone pączki z marmoladą truskawkową, zdrowsze od tradycyjnych smażonych na tłuszczu!
Do wykonania 8 sztuk pieczonych pączków przygotuj: Małe opakowanie marmolady truskawkowej, 5 gram drożdży suszonych, 50 ml mleka, 170 gram mąk pszennej, 20 gram cukru, szczyptę soli, 2 jajka i 80 gram masła i opcjonalnie papilotki do babeczek. Do przygotowania lukru wystarczy cukier puder, sok z cytryny i odrobina wody, do dekoracji potarta skórka z pomarańczy.
Przygotowanie
Podgrzej lekko mleko, wymieszaj z drożdżami i odstaw na 5 minut. Jajka i masło ogrzej w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sól. Wymieszaj suche składniki, zrób na środku wgłębienie, wlej do niego drożdże z mlekiem i wymieszaj całość łyżeczką. Następnie wyrabiając ciasto dodaj do niego ok. 1,5 jajka (resztę zostaw do posmarowania gotowych pączków), po 10 minutach wyrabiania dodawaj stopniowo masło, wyrabiaj ok, 15 minut, do czasu gdy ciasto będzie odklejało się z ręki.
Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie oprósz stolnice mąką, wyrabiaj na niej ciasto tak, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozpłaszcz całość dłońmi na grubość ok. 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, podsypuj całość mąką.
Weź szklankę o średnicy ok. 7,5 cm, wytnij nią 8 kółek, na każdym połóż łyżkę marmolady. Tak przygotowane ciasto złóż na pół, zlep brzegi i uformuj kulę. Jeżeli posiadasz papilotki, ułóż w nich przygotowane pączki, jeżeli nie, układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw całość na około 0,5 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nastaw a 180 stopi grzanie góra/dół. Wierzch pączków posmaruj jajkiem i wstaw całość do piekarnika na 17 minut.
Ostudź pączki, polukruj (aby przygotować lukier, nasyp trochę pudru do miski, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę wody, całość wymieszaj), posyp startą skórką pomarańczy i gotowe!
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Zimowe ciasto marchewkowo- piernikowe. Musisz spróbować!
- Kuchnia Radia 90: Tiramisu w wersji owocowej! Zapach i smak lata, kiedy za oknem mróz
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, orzechami, słonecznikiem….