Kuchnia Radia 90: tarta ze śliwkami pod płatkami migdałowymi
W cyklu Kuchnia Radia 90 dzielimy się dziś z Wami przepisem na wyjątkową tartę, która z pewnością zadowoli smakoszy słodkich wypieków. To jest smak na jesień, są śliwki, jest delikatny serek, a na wierzchu płatki migdałowe. Warto przetestować.

Szacowany czas czytania: 01:27
Kuchnia Radia 90: tarta ze śliwkami pod płatkami migdałowymi. Potrzebujemy
Na kruche ciasto: 250 g mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 150 g zimnego masła oraz 1 jajko. Do tego 250 g (czyli małe opakowanie) mascarpone, 250 ml mleka zagęszczonego z puszki (pół puszki), 2 jajka oraz 1/2 kg śliwek. Na posypkę 4 łyżki migdałowych płatków.
Kuchnia Radia 90: tarta ze śliwkami pod płatkami migdałowymi. Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania formy na tartę o średnicy 24 – 26 cm, którą smarujemy grubo masłem. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy do niej cukier, sól i drobno posiekane zimne masło. Rozcieramy wszystko aż do uzyskania drobnych okruszków ciasta. Dodajemy jajko i łączymy, by powstała gładka masa. Ciastem wylepiamy formę, także boki. Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażarki na około 15 minut – czas ten powinniśmy wykorzystać na nagrzanie piekarnika i przygotowanie składników.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W międzyczasie kroimy śliwki na kawałki.
Następnie miksujemy ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym, aż uzyskamy gładką masę bez grudek. Nie trzeba ubijać, składniki mają być połączone.
Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyjmujemy formę z zamrażarki, układamy na niej śliwki i wlewamy masę. Tak przygotowaną tartę pieczemy przez 30 minut.
Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałów i dalej pieczemy przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze, najlepiej na niższej półce piekarnika, aby spód tarty dobrze się dopiekł.
Tartę wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Czytaj także: