Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Mamy jesień, więc serwujemy dziś jabłka.... jabłka, z dodatkiem syropu klonowego, pod owsianą kruszonką. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.
Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem crumble, to nic innego jak kruszonka, pod którą kryją się owoce. Kuchnia Radia 90 poleca zapiec jabłka, w końcu to teraz ich czas.
Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).
Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.
Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.
Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach.
Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut.
Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.
Smacznego!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Na finał długiego weekendu szarlotka
- Kuchnia Radia 90: Ciasto jabłkowe z rodzynkami
- Kuchnia Radia 90: Drożdżowe ciasto z jabłkami pod migdałową skorupką