Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Mamy jesień, więc serwujemy dziś jabłka.... jabłka, z dodatkiem syropu klonowego, pod owsianą kruszonką. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.

Szacowany czas czytania: 01:00
Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem crumble, to nic innego jak kruszonka, pod którą kryją się owoce. Kuchnia Radia 90 poleca zapiec jabłka, w końcu to teraz ich czas.
Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).

Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.
Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.

Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach.

Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut.
Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.

Smacznego!
Czytaj także: