Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Facebook Twitter

Mamy jesień, więc Kuchnia Radia 90 serwuje dziś jabłka....jabłka pod owsianką kruszonką, z dodatkiem syropu klonowego. To wszystko jest zapieczone, rumiane i bardzo smaczne. Polecamy ten jesienny deser.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką
Jabłka z syropem klonowym świetnie smakują z lodami

Przepisy na takie zapiekane owoce znajdziecie pod hasłem crumble, to nic innego jak kruszonki, kruszonki, pod którymi kryją się owoce. Kuchnia Radia 90  poleca zapiec jabłka, w końcu to teraz ich czas.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Potrzebujemy 6 kubków jabłek (obrane i pocięte w kostkę).

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Do jabłek dodajemy 1/4 łyżeczki cynamonu, 1 i 1/2 łyżki mąki, 3 łyżki syropu klonowego. To wszystko mieszamy i wkładamy na naczynia żaroodpornego.

Teraz należy przygotować kruszonkę: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/4 łyżeczki soli, tyle samo sody, 1/3 szklanki oleju, 3/4 łyżeczki cynamonu. Wymieszać dokładnie i dodać 3 łyżki syropu klonowego.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy na jabłkach.

Kuchnia Radia 90: jabłka z syropem klonowym pod owsianą kruszonką

Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy około 40 minut.

Można jeść na ciepło, z dodatkiem lodów.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 1 maja 2024