Kuchnia Radia 90: babeczki czekoladowe z czymś w środku
To muffiny z przepisu na brownie, w które po upieczeniu wkładamy cukierek toffifee. W kuchni Radia 90 przetestowaliśmy recepturę wykończoną także czekoladowymi serduszkami. Też smakują dobrze. Szczególnie dniu, w którym szukamy dobrych wiadomości i "nieba w gębie".

Czekolada daje poczucie szczęścia
Dobra czekolada to samo zdrowie
-powtarzamy w Radiu 90, to porcja węglowodanów, magnezu, potasu i żelaza, szybko dodaje energii, magnez dodatkowo wpływa na układ nerwowy, łagodzi stres i poprawia nastrój. Najzdrowsza jest czekolada gorzka.
Mamy dla Was przepis na babeczki, które poprawią nastrój, w końcu czekolada daje zdrowie i radość. Spróbujcie w weekend z Dniem Szczęścia i pierwszym dniem wiosny!
Potrzebujemy:
100 g gorzkiej czekolady roztapiamy w 100 g masła. Zdejmujemy z ognia jak tylko się rozpuszczą i połączą. Odstawiamy z ognia. W misce 2 jajka roztrzepujemy z cukrem – 180 g drobnego cukru. Do miski z rozbełtanymi jajkami dodajemy masło z czekoladą. Mieszamy. Na końcu wsypujemy 100 g mąki pszennej z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami, babeczki wychodzą zarówno w formie na mini- muffiny, jaki i w tradycyjnym rozmiarze. Od tego, na jaki rozmiar się zdecydujemy zależy czas pieczenia. Ta małe należy piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut, te większe nieco dłużej.
Po wyjęciu z pieca, od razu w gorące babeczki wciskamy cukierki, pralinki toffifee lub inne, jakie akurat mamy pod ręką.
Smacznego!
- Kuchnia Radia 90: słodko, czekoladowo na Walentynki
- Kuchnia Radia 90: babka pachnie czekoladą
- W zupie, surówce i w cieście. Oto marchewka!