Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto? Kuchnia Radia 90 poleca puszysty sernik!

Facebook Twitter

W kalendarzu grudzień, powoli rozpoczynamy przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. W tym czasie na stole nie może zabraknąć słodkiej przekąski. Idealnie tutaj sprawdzi się puszysty i delikatny sernik. Sprawdź nasz przepis:

Dlaczego powinniśmy jeść biały ser?

Poza smakiem, ma też wiele wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że w polskiej kuchni od lat jest produktem wykorzystywanym na wszelkie sposoby. Biały ser jest źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć sam. Są one niezbędne w odbudowie uszkodzonych komórek. Ser zawiera także magnez, potas, cynk, wapń, witaminy A, D, B, E. Ten produkty również poprawia nasza przemianę materii oraz łagodzi mdłości.

fot.pixabay/summa

Składniki:

Ciasto: 30 g cukru, 1 jajko, 120 gram margaryny, 250 gram mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie i pianka: 5 jajek, 1000 gram twarogu, 600 gram mleka, 200 gram cukru, 120 gram oleju, 2 opakowania budyniu waniliowego, 100 gram cukru pudru, szczypta soli.

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Do malaksera wrzuć składniki na ciasto i wyrób je. Ciasto rozwałkuj na oproszonej mąką powierzchni, następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm)

Nadzienie: Oddziel żółtka od białek. Do miksera wrzuć żółtka, twaróg, mleko i 200 gram cukru, olej, budyń. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Masę wylej równomiernie na ciasto i piecz we wcześniej rozgrzanym pierniku ( 180 stopni, 50 minut).

Puszysta pianka: Do miksera wlej białka, cukier puder i sól. Ubij na puszystą piankę. Po 50 minutach wyciągnij ciasto z piekarnika (nadzienie może wydawać się nadal płynne), dokładnie rozprowadź piankę z białek na wierzchu. Następnie piecz jeszcze 10 minut w temp. 180 stopniach. Ciasto pozostaw do ostygnięcia!

Lubicie piec lub gotować? Zachęcamy do przygotowania również innych smacznych potraw z przepisów radiowej kuchni.

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj