Kuchnia Radia 90: Tarta limonkowa. Smak na niedzielę dla fanów łączenia słodkiego z kwaśnym
To jest coś dla fanów połączenia słodyczy ze smakiem kwaśnej limonki. Bardzo fajny przepis na ciasto o kakaowym spodzie i nadzieniu z mleka kondensowanego z sokiem i skórką limonek. Smaczniutkie!

Potrzebujemy na spód:
To klasyczne ciasto krucze, ale z dodatkiem kakao. 1 i 1/3 szklanki mąki, 100 g masła, 2 i 1/2 łyżki kakao, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru, szczypta soli. Zagniatamy tak jak każde inne ciasto kruche, gdy rozetrzemy masło i zrobi się piaskowate, dodajemy jajko.
Zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, choć w kuchni Radia 90 użyliśmy nie zbyt dużej, podłużnej foremki.
Piec ustawiamy na temperaturę 170 stopni, ciasto nakłuwamy widelcem i nakrywamy folią. Można piec z obciążeniem (groch, fasola), wtedy mamy pewność, że nie wyrośnie bez kontroli. Pod folią pieczemy przez 12 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 3 minuty. Odstawiamy do ostudzenia.
Teraz robimy krem
Potrzebujemy 4 żółtka oraz 1 i 1/3 szklanki mleka skondensowanego, ubijamy to razem przez chwilę. Dodajemy sok z 3 limonek oraz skórkę otartą z jednej sztuki, skórkę z drugiej limonki zostawiamy jako posypkę na wierzch. Dodamy ją razem z potartą czekoladą na koniec. Ubijamy wszystko jeszcze raz.
Teraz wylewamy masę na podpieczony spód, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy jeszcze 25 minut. Gdy się upiecze, studzimy i wsadzamy na lodówki. Można zrobić dzień wcześniej, a przed podaniem posypać startą kosteczką gorzkiej czekolady oraz skórką z limonki.
Smacznego!
Czytaj także: