Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej

Facebook Twitter

W tej samej zalewie można zrobić ogórki, ale pikle z cukinii smakują znakomicie. I od razu, i zimą wyciągane z piwnicy. Kuchnia Radia 90 poleca cuknie w zalewie musztardowej.

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej

Potrzebujemy około 2 kg cukinii, obrać i pokroić na podłużne kawałki. Jeśli cukinia jest bardzo duża, albo okrągła, można usunąć ze środka pestki. Słupki ułożyć pionowo w słoikach.

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej

Zagotować 1, 5 litra wody z octem (1 szklanka 10%), cukrem (1 szklanka) oraz solą (2 łyżki). Dodać 5 łyżek musztardy i wymieszać. Do słoików dodać po liściu laurowy, po kulce ziela angielskiego, można dodać koper. Zalać i zakręcić.

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej

Można słoiki pasteryzować, albo w piekarniku (przez 20 minut w temperaturze 120 stopni), albo w garnku z wodą – ok. 3 minuty licząc od momentu zagotowania.

Smacznego!

Sprawdź także inne przepisy z Kuchni Radia 90:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 2 maja 2024