Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej
W tej samej zalewie można zrobić ogórki, ale pikle z cukinii smakują znakomicie. I od razu, i zimą wyciągane z piwnicy. Kuchnia Radia 90 poleca cuknie w zalewie musztardowej.

Kuchnia Radia 90: pikle z cukinii w zalewie musztardowej
Potrzebujemy około 2 kg cukinii, obrać i pokroić na podłużne kawałki. Jeśli cukinia jest bardzo duża, albo okrągła, można usunąć ze środka pestki. Słupki ułożyć pionowo w słoikach.
Zagotować 1, 5 litra wody z octem (1 szklanka 10%), cukrem (1 szklanka) oraz solą (2 łyżki). Dodać 5 łyżek musztardy i wymieszać. Do słoików dodać po liściu laurowy, po kulce ziela angielskiego, można dodać koper. Zalać i zakręcić.
Można słoiki pasteryzować, albo w piekarniku (przez 20 minut w temperaturze 120 stopni), albo w garnku z wodą – ok. 3 minuty licząc od momentu zagotowania.
Smacznego!
Sprawdź także inne przepisy z Kuchni Radia 90:
- Znacie przepis na placki z cukinią i fetą?
- Sezon na cukinię w pełni. Mamy przepis na delikatne placki
- Wracamy do cukinii. Czas na kotleciki
- Cukinia- królowa jesieni. Mamy dla Was przepisy na dżem, ciasto i zupę
- Zupa z kurczakiem i cukinią. Kto ma cukinie z własnego ogródka?
- Papryka faszerowana. Pycha!